Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Μαγεία του Παρελθόντος

Η μαγεία του παρόντος έχει χαθεί δια παντός - η έμπνευση, το πηγαίο στιλ... Στην ομίχλη του παρόντος αναλαμπές από το παρελθόν - μια χαμένη αθωότητα να θυμίζουν, ξεχασμένη στον αστερισμό μιας πραγματικότητας απρόσωπης, απρόσιτης και ξένης τελικά.

Προσπαθείς να βρεις κάτι που να σου δώσει μια ώθηση στην αρχή της νέας μέρας. Συντρίμμια - αποκόμματα πληροφοριών αντικρουόμενων, αντιφατικών - χάρτινες φιγούρες τσαλακωμένες στο φύσημα του αέρα...
Κάτι ν' αλλάξει...

Ο Λεονάρντο τις προάλλες, είπε πως αυτή τη στιγμή το καζάνι σιγοβράζει. Κάποτε η θερμοκρασία θα φθάσει πάνω απ' το βρασμό, το καπάκι θα ταρακουνηθεί, οι ατμοί θα γεμίσουν το χώρο, ο εκκωφαντικός θόρυβος δεν θ' αντέχεται καθώς το νερό θα αναβλύζει με ορμή απ' το σκεύος. Τότε θα χρειάζεται επειγόντως κάποιος ή κάποιοι που θα μπουν μπροστά, να οδηγήσουν εκτός αυτού του σημείου τα πράγματα που ανεξάρτητα από ευοιώνες ή δυσοίωνες προβλέψεις πήραν το δρόμο τους νομοτελειακά - όπως ήταν να γίνει και ακολουθούν το νόμο που ορίζει πως η συνεχής πίεση φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα: Αντί στην υπακοή και τη συμμόρφωση, στην αντίδραση και στην εξέγερση.

"Ποιος είσαι εσύ που θα μου καθορίζεις το μέλλον μου; Όχι εγώ θέλω το μέλλον μου να βρίσκεται στα χέρια μου, να το οδηγώ εγώ εκεί που θέλω..."

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό του ζόφου, οι φωνές απ' το παρελθόν ξανοίγονται στο σύθαμπο του νου —να θυμίζουν τις παλιές καλές μέρες, και αυτό δεν αφορά την προσωπική ζωή καθενός αλλά τη ζωή ολόκληρου του λαού ενός έθνους.
Φτάνει με τα ψέμματα, τα φτισιδώματα, τις ωραιοποιήσεις, τις εξαπατήσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πυθαγόρας ο Γιος της Σιωπής

Benigno Morilla / Εκδόσεις Λιβάνης

Το εκπληκτικό αυτό βιβλίο του Benigno Morilla μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο τόσο στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα όσο και στην αξία της "Σιωπής". Μέσα από μια ευρηματικότατη μυθιστορηματική αφήγηση, ο αναγνώστης εισχωρεί στα άδυτα της φιλοσοφίας και του έργου ενός ανθρώπου που, παρ' όλο που σήμερα είναι ευρέως γνωστός για τη συμβολή του στον κλάδο των μαθηματικών, στην πραγματικότητα έχει να παρουσιάσει ένα ακόμα πιο θαυμαστό έργο στον τομέα της φιλοσοφίας και του μυστικισμού.

Μέσα σε αυτές τις σελίδες θα διαβάσουμε για τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς, για τη σημασία της διατροφής, για το θάνατο και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα φιλοσοφικά στοιχεία... με αποκορύφωμα τη σημασία της ίδιας της Σιωπής.
Ο Mπενίνιο Mορίγια γεννήθηκε στο Παρίσι το 1950. Σπούδασε Kαλές Tέχνες στην Aκαδημία του Σαν Φερνάντο, στη Mαδρίτη. Πολύ σύντομα, έδειξε ενδιαφέρον για την ανατολική φιλοσοφία μα και τις ετερόδοξες σχολές της Δύσης κα…

Προσεχώς Χιόνι

Σε λίγο θα 'χουμε χειμώνα. Εμείς χιόνι δεν βλέπουμε αλλά το χιόνι υπάρχει..

Ω Βενετία!

Ω Βενετία! Ω! Βενετία, πόλις από χρυσάφι κι από σμάλτο
κορόνα στη λαμπρότητα της Αδριατικής
Μέγα Κανάλι, Γέφυρα των Στεναγμών, Ριάλτο

Ώ θύμηση ανεξάληπτη μιας εκθαμβωτικής νύχτας,
που περπάτησα στη μυθική πλατεία
του Αγίου Μάρκου,
μπρός εις το παλάτι των Δουκών
ακούοντας να σφυρηλατούν τις ώρες μία μία
τα χάλκινα ομοιώματα των δύο στρατιωτών.

πόσο πλάγι σου φαίνονται, μικρά και χωρίς βάθος
τα αισθήματα που μας κρατούν ακόμη εδώ στη γή
εφήμερoς η λύπη μας, αταίριαστο το πάθος
Ώ! αιώνια παράδοση του κάλους και πηγή!

Κώστας Καρυωτάκης Συλλογή Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων
περισσότερα