Μόνοι στο Παρίσι

Ο άλλος μου εαυτός

Nous Deux
Μόνοι στο Παρίσι Ana Girardot, François CivilΑφίσα ταινίας

Deux Moi


Histoire d' un Amour - Gloria Lasso

Κύριο Θέμα

👁 French Films
Επιλογές ταινιών
Μόνοι στο Παρίσι ν. 120

Ο Ρεμί είναι ένας νεαρός Παριζιάνος που έχει μια ανειδίκευτη δουλειά. Μένει σε ένα κτίριο δίπλα στη Μελανί που εργάζεται σαν βιολόγος στην επιστημονική έρευνα. Και οι δύο έχουν προβλήματα κατάθλιψης που τους κάνουν να συναντούν έναν ψυχολόγο.

Πάνω σ' αυτό τον καμβά ο Σεντρίκ Κλαπίς υφαίνει την ιστορία της σύγχρονης μεγαλούπολης με επίκεντρο τη δουλειά, το σπίτι στα περίχωρα του κέντρου, την οικογένεια του καθενός. Τα προβλήματα ξεκινούν από τα παιδικά χρόνια μέσα στις απογοητεύσεις που προήλθαν από το οικογενειακό περιβάλλον αφ' ενός, αφ' ετέρου από τη σύγχρονη ζωή τους.

Η μοναξιά έχει ένα άρωμα που καταντάει αποπνιχτικό
Μόνοι στο Παρίσι - Ana Girardot

Μέσα από τις συναντήσεις ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τη δουλειά σε ένα περιβάλλον που γίνεται στρεσογόνο για τους δυο τους για διαφορετικούς λόγους. Αν και μένουν δίπλα ο ένας σε ένα καινούργιο κτίριο, η άλλη σε μια σοφίτα σε παλιό που βρίσκεται σε απόλυτη μεσοτοιχία, ποτέ δεν γνωρίζονται μεταξύ τους αν και συναντώνται στο μαγαζί με τα έθνικ τρόφιμα στο δρόμο, στο τρένο που τους πάει στη δουλειά τους. Το γατάκι του Ρεμί που χάνεται το βρίσκει η Μελανί που το παίρνει στο διαμέρισμα της, γίνεται προμήνυμα πως ίσως κάποτε συναντηθούν.

Η εξιστόρηση δυο παράλληλων ζωών μέσα στη μοναξιά του Παρισιού που είναι "καλύτερη γιατί έχει ελευθερία" λέει κάπου ο Ρεμί στη κωμόπολη που έχει πάει για τις διακοπές των Χριστουγέννων στο σπίτι των γονιών του στο βουνό - ενώ εδώ, "όλοι σε σχολιάζουν με το παραμικρό".

Η μοναξιά των μεγαλουπόλεων, η αδυναμία εύρεσης ενός σωστού συντρόφου, οι αναμνήσεις που μπορεί να είναι οδυνηρές από τη νεαρή ηλικία μέσα στην οικογένεια, η επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων, το βάρος της δουλειάς που γίνεται στρεσογόνο, η επικοινωνία με τον ψυχοθεραπευτή ως αποτέλεσμα των αδυναμιών αντιμετώπισης της καθημερινότητας, η εναγώνια αναζήτηση ενός συντρόφου που γίνεται δύσκολο βίωμα για την ισορροπία του ατόμου είναι θέματα που επικεντρώνεται η ταινία γυρισμένη με ένα θαυμάσιο τρόπο στο σημείο εκτός του αριστοκρατικού κέντρου, όπου ζουν οι ήρωες του αφηγήματος.

🎬 Γάλλοι σκηνοθέτες
νέας γενιάς Σεντρίκ Κλαπίς ν. 1

Η διέξοδος μπορεί να είναι με τη συνάντηση των "δύο αδελφών ψυχών", όσο κι αν αυτή αργεί να πραγματοποιηθεί - όμως στο τέλος, μια χαρούμενη άποψη, πως ναι μπορείς να βρεις το άλτερ έγκο σου αρκεί να βγεις από το κουκούλι σου, να κοιτάξεις καλά γύρω σου με αισιοδοξία που φέρνει ένας χορός στην αίθουσα όπου διδάσκονται οι μοντέρνοι, πλην όμως με εξωτικές καταβολές χοροί. Ένας χορός που κάποτε αργεί να τον χορέψουμε, μας λέει ο ταλαντούχος Γάλλος σκηνοθέτης Σεντρίκ Κλαπίς.

Μόνοι στο Παρίσι

Στοιχεία ταινίας

Someone, Somewhere (2019) on IMDb
  • Τίτλος: Μόνοι στο Παρίσι (Deux Moi /Someone Somewhere)
  • Σκηνοθεσία: Cédrik Klapisch
  • Σενάριο: Cédrik Klapisch, Santiago Amigorena (από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του)
  • Πρωταγωνιστούν: Ana Girardot, François Civil
  • Έτος 2019
  • Διάρκεια: 110΄
  • Είδος: Δραματική κομεντί
  • Τόποι γυρισμάτων: Παρίσι σταθμός τρένων
  • Μουσική: (τραγούδι /ακούγεται) Historia de un Amor του Carlos Eleta Almaran (σχετικό τραγούδι) 💦 Luz Casal [Un ano di amor] εδώ
  • Παραγωγή: Γαλλία Ce qui me Meut (εταρεία παραγωγής C. Kepisch, Bruno Levy
  • Τιμητικές διακρίσεις: Υποψηφιότητες καλύτερου /καλύτερης ηθοποιού, Γαλλία, Globe de Crstal 2020: Φρανσουά Σιβίλ, Άνα Ζιραρντό
  • Αξιολόγηση: 💧💧💧

Συνειρμοί ταινίας

Η ιστορία με το γατάκι του Ρεμί που χάνεται παραπέμπει στη ταινία "Πρόγευμα στο Τίφανι'ς" με τους Ώντρεϊ Χέμπορν, Τζωρτζ Πέπαρντ!

Paris Trilogy

Μ' αυτή του την ταινία ο Cédrik Klapisch συμπληρώνει την "Τριλογία του Παρισιού": 💦 Paris (2008) [Paris] περισσότερα εδώ, "Ma part du gâteau" (2011) που μπορεί να γίνει και Τετραλογία αν προστεθεί και  η παλιότερη, "Chaqeun cherche son chat" (1996)  σημείο αναφοράς και της "Μόνοι στο Παρίσι" με την ιστορία με τη γάτα του Ρεμί —ταινίες βγαλμένες μέσα από τη ζωή του σύγχρονου, πολύβουου, αγαπημένου του Παρισιού με ήρωες τόσο από τη μικροαστική τάξη, όσο και από την εύπορη - ήρωες με προβλήματα που τα ξεπερνούν ευτυχώς - μια αισιόδοξη πλην όμως λυπητερή ιστορία, που ξετυλίγεται στην καρδιά της σύγχρονης μεγαλούπολης.


Someone, Somewhere 2017

Historia de un Amor - Luz Casal

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Το Κοράκι