Καρδιά των Κυκλάδων
Μύκονος καρδιά των Κυκλάδων
Ανεμόμυλοι στη Μύκονο |
Mykonos sweetheart of Cyclades
Παραφράζοντας τους στίχους του Καβάφη: Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος", η Μύκονος μπορεί να γίνει κι αυτή τίτλος ποιήματος:
Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Μύκονο να εύχεσαι να 'ναι βραχύς ο δρόμος
Αυτό σημαίνει πως ο ταξιδιώτης ανυπομονεί να φθάσει σ' αυτό το νησί καθώς είναι συνυφασμένο με τα ωραία τοπία με τα άσπρα μυκονιάτικα σπίτια, τις θαυμάσιες παραλίες, τη νυχτερινή ζωή με τα μοδάτα εστιατόρια και κέντρα.
Λέει ο τίτλος πριγκίπισσα και όχι βασίλισσα, γιατί άραγε; Γιατί είναι ένα νεανικό νησί σήμερα. Παλιά πήγαιναν γνωστοί και άγνωστοι αδιακρίτως ηλικίας. Σήμερα με τα κέντρα με τον νεαρόκοσμο, τις παραλίες με τα καλλίγραμμα σώματα, το μοντέρνο έως εκκεντρικό ντύσιμο, τα trendy μαγαζιά με τις επώνυμες φίρμες κ.λπ. του δίνουν έναν χαρακτήρα "ιλουστρατιόν" θα έλεγες νεανικότητας, βγαλμένης από τις σελίδες των επώνυμων fashion οίκων, των έγχρωμων σελίδων των ακριβών περιοδικών μόδας.
Ποιο άραγε ήταν το μυστικό της επιτυχίας του νησιού ώστε να κατατάσσεται σήμερα στους top προορισμούς για διακοπές; Ασφαλώς η εργατικότητα των Μυκονιατών, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, και πρώτη αιτία βέβαια, η αγάπη τους για το νησί τους.
Ιστορία του νησιού
(...) Κατά την Επανάσταση του 1821, οι Μυκονιάτες οδηγημένοι από την Μαντώ Μαυρογένους (γόνο ισχυρής αριστοκρατικής οικογένειας και μεγαλωμένη στην Τεργέστη με τις ιδέες του Διαφωτισμού), αποκρούουν με επίθεση μοίρας του Τουρκικού στόλου (1822) και συμμετέχουν στον απελευθερωτικό αγώνα.
Με τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, η Μύκονος έχει μία δυναμική αστική και μικροαστική τάξη, που καλλιεργεί ιδιαίτερα τους δεσμούς της με τη νότια Ρωσία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αλεξάνδρεια, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, και την ανερχόμενη Σύρο.
Η πλήρης επικράτηση όμως της τεχνολογίας του ατμού προς τα τέλη του 19ου αι. και η διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου (1904) της αφαίρεσαν τη δύναμή της και πολλοί Μυκονιάτες ξενιτεύονταν σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, κάποιοι στο εξωτερικό (Ρωσία μέχρι τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, ύστερα Η.Π.Α.) και άλλοι στα νέα αστικά κέντρα του εσωτερικού (Πειραιάς, Αθήνα).
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που είχε ξεκινήσει από το 1873 στη Δήλο η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, καθιέρωσαν την περιοχή στη συνείδηση της αλλοδαπής και ντόπιας "ελίτ" που είχε την άνεση και την επιθυμία να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Ήδη, από το 1930 αρκετοί διάσημοι επώνυμοι επισκέπτονταν το νησί και ανακάλυπταν μαζί με τις εντυπωσιακές αρχαιότητες της Δήλου, τις δικές του σπάνιες χάρες. Με την αλματώδη ανάπτυξη της βιομηχανίας του τουρισμού στη νότια Ευρώπη μεταπολεμικά, η Μύκονος αφομοιώνει αρκετά καλά τα νέα δεδομένα και, με την εργατικότητα, το αμίμητο "στυλ" και την επιχειρηματική αντίληψη των ανθρώπων της, διεκδικεί μια από τις πιο αξιοζήλευτες θέσεις στη διεθνή τουριστική αγορά.
Μύκονος - Βενετία |
Παραλίες
- Μεγάλη Άμμος: Η πιο κοντινή, προς τη Χώρα, αξιόλογη παραλία του νησιού.
- Ορνός: Απάνεμη παραλία στα νότια του Κόρφου, με τακτική συγκοινωνία, σημαντικό αριθμό ξενοδοχείων, εστιατορίων. Μικρό ψαρολίμανο και ιδανικό αγκυροβόλιο για σκάφη αναψυχής. Διαθέτει σχολή κατάδυσης. Η πρώτη στη σειρά από τις νότιες παραλίες που ακολουθούν.
- Ψαρού: Όμορφη, κοσμική και οργανωμένη παραλία με θαλάσσια σπορ (σχολή καταδύσεων κ.ά.).
- Πλατύς Γιαλός: Αποτελεί ίσως την πιο πολυσύχναστη παραλία της Μυκόνου. Διαθέτει όμορφη αμμουδιά, ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολύ τακτική συγκοινωνία. Αφετηρία της θαλάσσιας σύνδεσης, με λάντζες, με τις νότιες παραλίες: Παράγκα, Καλαμοπόδι, Πλιντρί, Αγράρι, Ελιά.
- Παράγκα: Όμορφη μικρή παραλία με ωραίο τοπίο. Στα νώτα της, η παραλία της Αγίας Άννας και το ένα από τα δύο camping του νησιού.
- Paradise (Καλαμοπόδι): Ωραία και πολυσύχναστη παραλία, διάσημη από την εποχή των "χίπις". Μεγάλο camping και θαλάσσια σπορ.
- Super Paradise (Πλιντρί): Η διασημότερη παραλία του νησιού. Τα τρελά πάρτι στην παραλία, την έκαναν το σημαντικότερο πόλο έλξης του νεανικού κοινού. Μετά τη δεκαετία του '50 έχει καθιερωθεί ως ο κατεξοχήν τόπος συνάντησης των VIPS. Η εκκεντρικότητα στο μεγαλείο της. Αν δείτε ξαφνικά δίπλα σας κάποιον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη που θαυμάζετε, μην εκπλαγείτε...
- Αγράρι: Μία ακόμα όμορφη παραλία του νησιού, πιο απομονωμένη, για όσους δεν αγαπούν την πολυκοσμία.
- Αγία Άννα - Καλαφάτης: Δύο ακόμα καλές παραλίες με μεγάλη αμμουδιά και καθαρά νερά. Ανάμεσά τους, η μικρή χερσόνησος "Διβούντα", με ψαρολίμανο. Ωραίο τοπίο, καλή συγκοινωνία, σχολή surfing και κατάδυσης.
- Πάνορμος - Άγιος Σώστης: Οι μοναδικές, με ιδιαίτερη γοητεία κατάλληλες για μπάνιο παραλίες, στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον όρμο του Πάνορμου. Το χαρακτηριστικό αυτό δίνει όλες τις προϋποθέσεις για να απολαύσει κανείς το surfing.
- Ελιά: Μια επίσης όμορφη, μεγάλη και δημοφιλής παραλία του νησιού. Τελευταία στάση της θαλάσσιας συγκοινωνίας με λάντζες, που ξεκινούν από τον Πλατύ Γιαλό.
- Τούρλος - Άγιος Στέφανος: Καλές παραλίες στα βόρεια της Χώρας. Ολόκληρη η περιοχή αυτή, έχει αναπτυχθεί τουριστικά από χρόνια και συγκεντρώνει πάντα ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
- Κόρφος: Παραλία κατάλληλη για όσους αγαπούν το surfing, με βορινό προσανατολισμό.
- Άγιος Ιωάννης: Κοσμική σχετικά δυτική παραλία με μοναδική θέα στη Δήλο.
- Λυιά: Η τελευταία από τις νότιες παραλίες. Διαθέτει ψαροταβέρνες.
- Φτελιά: Η Φτελιά, με βόρειο προσανατολισμό, τραβάει εδώ και αρκετά χρόνια το ενδιαφέρον των surfers.
Related [Η άλλη πλευρά των πραγμάτων Μύκονος] εδώ
Garsi- Mykonos
Garsi - Mykonos