Μαγευτικοί Κύκνοι

Κύκνοι Χούπερ

Cygnus - Cygnus
Κύκνοι

Whooper Swans

Οι κύκνοι Χούπερ έχουν μια πλατειά γεωγραφική ενδημία καθώς ζουν στη παγωμένη ζώνη της Ευρασίας και στα γύρω νησιά. Οι παγωμένες (boreal zones) ζώνες περιλαμβάνουν κρύους χειμώνες, μικρής διάρκειας καλοκαίρια - γενικά, έντονες καιρικές διακυμάνσεις. Βρίσκονται στις χώρες όπως η Ισλανδία, η Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο αλλά μετακινούνται προς θερμότερες περιοχές σε χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία. Τους βρίσκεις επίσης στις Ινδίες και στη Δυτική Βοόρεια Αμερική.

Swans

Η Λίμνη - Alfonse de Lamartin

Θυμάσαι, λίμνη, μόνοι μας μια νύχτα εγώ κι εκείνη
ελάμναμε άφωνοι οι φτωχοί στα κρύα σου νερά·
τ’ αγέρι δεν ανάσαινε, είχες κι εσύ γαλήνη,
στον ύπνο σου δεν άκουες παρά τα δυο κουπιά.

Μεμιάς τραγούδι ουράνιο, πρωτάκουστο, δροσάτο,
το γέρο τον αντίλαλο τριγύρω μας ξυπνά·
έμειν’ ευθύς παράλυτο το κύμα σου το αφράτο
και τέτοια λόγια ακούστηκαν — θυμάσαι; — αρμονικά:

Δίπλωσε, Χρόνε, δίπλωσε τ’ ακούραστα φτερά σου,
ώρες γλυκιές, μην τρέχετε, σταθείτε μια στιγμή,
κι εσύ μη φεύγεις, νύχτα μου, με την αστροφεγγιά σου·
τώρα που ζευγαρώσαμε είν’ όμορφη η ζωή.

🦢 Αλφόνσος ντε Λαμαρτέν "Η Λίμνη" μετάφραση Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Μένουν συνήθως στις όχθες των λιμνών, μικρών υδάτινων λάκκων, ρηχών ποταμών με πυκνή βλάστηση που θα τους προσφέρει ένα προστατευμένο μέρος για τις φωλιές τους και τη φροντίδα των μικρών τους. Στην Ισλανδία, τους συναντάς από το επίπεδο της ακτής της θάλασσας μέχρι ένα υψόμετρο 700 μ. Ζευγάρια κύκνων βρίσκεις σε λίμνες, ρηχές ακτές. Όταν μετακινούνται πετούν σε ύψος από 500 έως 1.700 μ. όταν διασχίζουν τους ωκεανούς αλλά συνήθως προτιμούν χαμηλότερα ύψη για να σταματούν συχνά στο πέταγμα τους. Έχει παρατηρηθεί πως το ύψος των κύκνων που πετούν, μπορεί να φθάσει και τα 8000 μ.

Photo A: Cygnus Cygnus © Photo by David Blank. License: Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
Whooper Swans
Whooper Swans bing.com
Ένα κομψό πλάσμα για ένα μαγευτικό περιβάλλον.

Αυτά τα ολόλευκα πουλιά με τα κιτρινόμαυρα ράμφη, που γλιστρούν στα σαν καθρέφτη ακύμαντα νερά της λίμνης Kussharo στην Ιαπωνία (άνω φωτο), είναι κύκνοι - το ευρασιατικό ισοδύναμο με τους κύκνους σαλπιγκτές της Βόρειας Αμερικής. Πήραν το όνομά τους (Whooper Swans) από το δυνατό τους κάλεσμα (Whooper), αυτά τα όμορφα πουλιά, με άνοιγμα φτερών μεταξύ 2 και 3 μέτρων - από τα βαρύτερα πουλιά στον κόσμο που μπορούν να πετάξουν. Ενώ οι κύκνοι Χούπερ είναι το εθνικό πουλί της Φινλανδίας, περνούν μόνο την περίοδο αναπαραγωγής τους εκεί. Αυτοί οι κύκνοι, καθώς και άλλοι σε διάφορες βόρειες περιοχές μεταναστεύουν σε θερμότερες, συχνά παράκτιες περιοχές όταν ο μπαίνει ο κρύος καιρός. Όλα αυτά τα ταξίδια τους δεν καταστρέφουν τις σχέσεις τους - αυτά τα υδρόβια πτηνά δημιουργούν ισχυρά, μονογαμικά ζευγάρια που μπορούν να κρατήσουν μια ζωή

Black Swan - Daren Arronovsky 2010


Black Swan Natalie Portman, σκην. Daren Arronovsky 2010

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Κοράκι

Η άλλη πλευρά των πραγμάτων

Ευλογημένες μυγδαλιές