Αξιοθέατα - Γέφυρα Σερβίων

Κοζάνη Γέφυρα Σερβίων

Κοζάνη Γέφυρα Σερβίων
Κοζάνη Λαογραφικό Μουσείο
Γέφυρα ΣερβίωνΚοζάνη Λαογραφικό Μουσείο

Kozani Servion Bridge

Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στη γέφυρα των Σερβίων: Με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, από το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαρτίου, απαγορεύεται η διέλευση παντός τύπου οχημάτων από την γέφυρα Σερβίων. Η Περιφερειακή Αρχή, προχώρησε σε αυτή την απόφαση, έπειτα από εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων που διαπίστωσαν ότι υπάρχει συνεχής διεύρυνση των ρωγματώσεων στους τένοντες της γέφυρας με κίνδυνο την κατάρρευση μέρους του οδοστρώματος.

Με την βοήθεια της Τροχαίας Κοζάνης η ρύθμιση της κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων γίνεται από τη γέφυρα Ρυμνίου, ενώ η κίνηση για τα ΙΧ φορτηγά γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού είτε προς Θεσσαλονίκη είτε προς Μέτσοβο - Καλαμπάκα. Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι εργαζόμαστε ασταμάτητα για την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και την ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών για την περιοχή.

Χθες το πρωί, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κοζάνης με εντολή της προς στην Αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στην οποία τονίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα παντελούς απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην γέφυρα εάν διαπιστωθεί η παραμικρή πιθανότητα κινδύνου κατάρρευσής της.

Η υψηλή Γέφυρα Σερβίων είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους 1.372 μέτρων, αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας και συνδέει τη δυτική Μακεδονία με την Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

kathimerini.gr

Ο νομός Κοζάνης

Ο νομός Κοζάνης βρίσκεται στο νότιο τμήμα της δυτικής Μακεδονίας - βόρεια συνορεύει με τους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Πέλλας, ανατολικά με τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Λάρισας, νότια με τους νομούς Λάρισας και Γρεβενών, και δυτικά με το νομό Καστοριάς. Πρωτεύουσα είναι η Κοζάνη (47.451 πληθ.) με πληθυσμό συνολικώς του νομού, (απογραφή 2001) 155.324.. Τα εδάφη του νομού είναι κατά 40% ορεινά, κατά 32% ημιορεινά, κατά 28% πεδινά.

Τρεις παράλληλοι ορεινοί όγκοι διασχίζουν το νομό: του Βέρμιου, στο ανατολικό τμήμα, του Ασκίου και του Βουρίνου στο κεντρικό τμήμα, του Βοΐου στο δυτικό τμήμα που ανήκει κυρίως στο νομό Καστοριάς. Οι υψηλότερες κορφές του περί 1800μ. βρίσκονται στα όρια των δύο νομών, ενώ στο έδαφος του νομού Κοζάνης η υψηλότερη κορφή του φθάνει τα 1441μ. Κύριος ποταμός του νομού είναι ο Αλιάκμονας που λίγο πριν την έξοδο του κοντά στο χωριό Πολύφυτο, κατασκευάστηκε ο μεγάλος υδροηλεκτρικός σταθμός Καρδαμάκη.

Στην περιοχή της Πτολεμαΐδας (35.539 πληθ.) λειτουργεί το μεγαλύτερο συγκρότημα θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της χώρας καθώς και χημικές βιομηχανίες. Η περιοχή της πόλης της Κοζάνης είναι βιομηχανικά ανεπτυγμένη όπου λειτουργούν λίγες μεν βιομηχανίες και αρκετές επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. Ο νομός διαθέτει εκτός από πλούσια λιγνιτικά κοιτάσματα και άλλο ορυκτό πλούτο (χρωμίτη, αμίαντο, μολυβδαίνιο, μαγγάνιο, βωξίτη, προσχωματικό χρυσό, μάρμαρα κλπ.) 

Η αλιεία ασκείται στη λίμνη Βεγορίτιδα, στον Αλιάκμονα και στους παραποτάμους του. Σε κατάλληλες θέσεις υπάρχουν εκτροφεία πέστροφας π.χ στον Κρόκο, 5 χλμ από την πόλη της Κοζάνης. Ο νομός συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα και οδικώς με καθημερινά δρομολόγια  με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των γύρω νομών (Γρεβενά, Καστοριά, Έδεσσα, Βέροια, Λάρισα κ.ά.). Από την περιοχή του νομού διέρχεται η Εγνατία οδός και διάφορες εθνικές οδοί. Ικανοποιητικό είναι και το επαρχιακό δίκτυο. Η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα συνδέονται με την υπόλοιπη χώρα και σιδηροδρομικώς μέσω Αμύνταιου.

Στη Σιάτιστα (6547 πληθ.) αναπτύχθηκε σημαντικά το εμπόριο κατά την Τουρκοκρατία στις μεγάλες πόλεις της περιοχής (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα) καθώς και στην Κωνσταντινούπολη, τη Βιέννης, τις πόλεις της Ρουμανίας και αλλού,. που έφερε μεγάλο πλούτο στην πόλη και χαρακτηριστικά ονομάστηκε Φλουροχώρι. Άλλά ονομαστά προϊόντα της Σιάτιστας είναι τα φημισμένα λιαστά κρασιά της, τα δερμάτινα είδη, τα χαλιά κ.ά.

👉 Το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης στεγάζεται σε τετραώροφο κτίριο παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

 


Λίμνη Πολυφύτου - Γέφυρα Σερβίων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Κοράκι

Η άλλη πλευρά των πραγμάτων

Ευλογημένες μυγδαλιές