Θάσος Βόρειο Αιγαίο

Θάσος η Κορωνίδα του Β. Αιγαίου

Θάσος
ΘάσοςΣυμφωνία του πράσινου με το γαλάζιο

Thassos Aegean last nordic island

Αντί Προλόγου

Κάποια φίλη μου από τη Θεσσαλονίκη έχει camping στη Θάσο, μια άλλη είχε ένα παλιό οίκημα στην Καβάλα, κάποτε είχα πάει στην Καβάλα και ήταν μια ξεχωριστή εμειρία, κάποιο ζευγάρι γνωστών μου μένουν μονίμως στο εξοχικό τους στη Σαμοθράκη αν και έχουν σπίτι και στην Αλεξανδρούπολη και στη Γλυφάδα... Το μέλι το φέρνει σπίτι μου ένας οικο-διανεμητής από το Θριάσιο και εξυμνεί τις ιδιότητες του - καθώς λέει τρώει ένα βάζο μεγάλο σε μια βδομάδα - είναι και αθλητής, ποδηλάτης. Αυτοί είναι κάποιοι λόγοι που ασχολήθηκα εδώ με την ωραία Θάσο μας καθώς επίσης, και η ωραία Αλεξανδρούπολη, με τον περίφημο Φάρο στην παραλία.

Η Θάσος

Θάσος

Χωρίς να είναι τόσο γνωστή, όσο άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους στον εντόπιο τουρισμό, λόγω απομακρυσμένης θέσης, η Θάσος μαγεύει τον επισκέπτη με τις φυσικές της ομορφιές, τους αρχαιολογικούς της χώρους. Πολύ κοντά με την Καβάλα και ανατολικότερα με την Αλεξανδρούπολη η Θάσος φημίζεται για το τοπικά της προϊόντα - τυρί, μέλι, ξερά σύκα. Κάθε χρόνο ο ντόπιος συνεταιρισμός Μελιού, οργανώνει γιορτή Μελιού και Θασιακών προϊόντων, όπου μαζεύεται πλήθος κόσμου από τις γειτονικές της πόλεις της Βόρειας Ελλάδας με μουσική, παραδοσιακά εδέσματα.

Γιορτή Μελιού" στη Θάσο που οργανώνεται μεσούντος του καλοκαιριού (Αύγουστος) από τον "Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Θάσου", είναι ένα γεγονός που δεν θ' αφήσει κανέναν επισκέπτη ανικανοποίητο και είναι ένας λόγος να επισκεφθεί κανείς το μπορούμε να πούμε ακριτικό αυτό νησί στη γραμμή των άλλων ακριτικών νησιών - Σάμος, Μυτιλήνη, νοτιότερα Χίος πολύ κοντά στη τουρκική ακτογραμμή.

Η Θάσος (εγκ)

Νησί του βόρειου Αιγαίου που υπάγεται διοικητικά στο νομό Καβάλας. Βρίσκεται απέναντι από τις εκβολές του Νέστου (Δέλτα Νέστου). Χωρίζεται από τη Μακεδονία με τον Δίαυλο της Θάσου πλάτους 6,5 χλμ. Ο μεγάλος άξονας του νησιού είναι από βορρά προς νότο με τα ακροτήρια στο βορρά Παχύς όπου και ο όρμος Πρίνος με τα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και Σαλωνικός προς νότο. Οι ανατολικές ακτές παρουσιάζουν πλουσιότερο διαμελισμό σχηματίζοντας πολλούς όρμους.

Το έδαφος της Θάσου είναι ορεινό όπου δεσπόζει στο κέντρο το όρος Υψάριο 1127 μέτρα με κορφές που προεκτείνονται στο νότο χωρίς να υπερβαίνουν τα 100 μέτρα ύψος. Χαμηλές περιοχές υπάρχουν κατά μήκος των ακτών και μαζί με τις εσωτερικές κοιλάδες είναι τα ευφορότερα μέρη του νησιού. Οι πλαγιές των βουνών καλύπτονται με δάση από πεύκα, έλατα, βελανιδιές, αγριοκαστανιές, πλατάνια που φθάνουν ως τη θάλασσα και είναι από τα ωραιότερα νησιώτικα δάση της Ελλάδας.

Οι χαμηλές παραλιακές περιοχές και οι κοιλάδες, καλλιεργούνται με σιτηρά, κηπευτικά - λαχανικά, αμπέλια, οπωροφόρα δένδρα και κυρίως ελαιόδενδρα που ευνοούνται από το ήπιο κλίμα. Υπάρχουν λατομεία μαρμάρων όπου στην αρχαιότητα εξόρυσσαν μάρμαρο αλλά και πολυτίμους λίθους (οπάλια, αμέθυστοι). Το κλίμα είνα εύκρατο και υγιεινό. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές της, η Θάσος είναι λίκνο αρχαίων κοιτίδων πολιτισμού και ως εκ τούτου, μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το αρχαιολογικό μουσείο Θάσου φιλοξενεί όλα τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν εκεί από την Αρχαιολογική και τη Γαλλική Εταιρεία.

Θάσος - εκεί που τελειώνει το Βόρειο Αιγαίο

Θάσος - το διαμαντένιο δαχτυλίδι της Καβάλας

Μαζί με τη Σαμοθράκη, η Θάσος είναι σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος λόγω των αρχαιοτήτων αφ' ενός αλλά και των φυσικών καλλονών καθώς και των παραγομένων ντόπιων αξιόλογων προϊόντων. Λόγω των εκβολών του Νέστου που βρίσκονται απέναντι της προς βορράν, οι θάλασσες είναι πλούσιες σε ψάρια, άλλο ένας λόγος για την αξία του νησιού καθώς και των ακτών του βορείου Αιγαίου - των ηπειρωτικών ακτών της Καβάλας, των ακτών της Θράκης και του Έβρου δεδομένου πως τα ψάρια εμπορεύονται στην απέναντι μεριά.

Εξ αιτίας των λόγων αυτών, η Θάσος έχει εξελιχθεί σε νησί με τουριστικές υποδομές με μεγάλα ξενοδοχεία ικανά να ανταποκριθούν στη ζήτηση ενός διεθνούς και εντόπιου τουριστικού κοινού.

... και μια Virtual επίσκεψη στο Συνεταιρισμό Θάσου εδώ

Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου Λιμένας Θάσου


Γιορτή Μελιού - Θάσος

Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου - Κατάστημα Θεσσαλονίκης


Μέλι Θάσου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Κοράκι

Η άλλη πλευρά των πραγμάτων

Ευλογημένες μυγδαλιές