Συνέπειες του πολέμου

Όταν έφυγε η Γκρέις

Μια επίκαιρη ταινία καθώς αφορά στον πόλεμο που γίνεται τώρα στην Ευρώπη - στην Ουκρανία, με επιτιθέμενη χώρα τη Ρωσία τη δεύτερη υπερδύναμη, με συνέπειες που αφήνουν ερείπια, σκοτωμένους στρατιώτες, πληγωμένες ανθρώπινες καρδιές. Όπως κάθε πόλεμος...

Χωρίς τη Γκρέις...

John Cusack - Grace is gone 2004John Cusack - Grace is gone

Μια τύπου road movie ταινία με θέμα τον πόλεμο σε μια ξένη χώρα, την απώλεια για τις οικογένειες των πεσόντων σ' αυτόν.
Ο Σταν Φίλιπς μαθαίνει ξαφνικά από τους στρατιωτικούς που τον επισκέπτονται πως η γυναίκα του λοχίας στον Αμερικανικό στρατό σκοτώθηκε. Η συντριβή του είναι τεράστια αλλά προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσο πιο γίνεται ψύχραιμα το οδυνηρό γεγονός.
Δεν το λέει στις δύο μικρές κόρες του που εξακολουθούν να πιστεύουν πως η μητέρα τους είναι στο Ιράκ και θα γυρίσει στο σπίτι όποτε το ειτρέψουν οι ανώτεροι της.

Η λύση για τον Στάνλει εμφανιζεται με την ιδέα να φύγουν με τις κόρες του σε ένα ταξίδι αναψυχής στη Φλόριντα με προορισμό το "Μαγικό Κάστρο" έναν δημοφιλή τόπο στην περιοχή, ένα πάρκο διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.

Ένα έργο που επικεντρώνει στον πόλεμο, την αναίτια στράτευση για έναν πόλεμο που δεν αφορά κανέναν - μόνο τα συμφέροντα που θελει να προασπίσει. Η γυναίκα του Στάνλει που χάθηκε σ' αυτόν ήταν η αγαπημένη απ' το σχολείο του, σπούδασαν μαζί στη Στρατιωτική Σχολή αλλά ο Στάνλει δεν έγινε δεκτός ενώ η γυναίκα του μετατέθηκε μετά την εκπαίδευση στο Ιράκ κι εκείνος βρήκε δουλεια σε ένα μεγάλο εμπορικό κατάστημα.
Στο τέλος η αλήθεια θα γίνει αποδεκτή από τις κόρες του που τους το λέει προς το τέλος του ταξιδιού. Μαζί οι τρεις τους θα προσπαθήσουν να ατενίσουν ένα καινούργιο μέλλον που χαράζει μέσα απ' το πορφυρό ηλιοβασίλεμα.

Κριτική

Ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό της ανάμειξης των ξένων χωρών και δη της υπερδύναμης Αμερικής σε ξένες χώρες. Υπάρχουν άνθρωποι που πολεμούν μακιά απ' την πατίδα και τις οικογένειες τους. Ο αδόκητος χαμός τους επιφέρει μια βαρειά δυστυχία σ' αυτούς που μένουν χωρίς τον δικό τους άνθρωπο, ο αγώνας τους για να αντικύσουν τη νέα επώδυνη πραγματικότητα. John Cusack είναι ανυπέρβλητος στο ρόλο του συζύγου που έχασε τη γυναίκα του σ' έναν παράλογο πόλεμο καθώς προσπαθεί να δείχνει πως δεν έχει συμβεί κάτι, όλα είναι όπως πριν στις δύο κόρες του. Ένα ταξίδι με προορισμό την αλήθεια.

Στοιχεία Ταινίας

Grace Is Gone (2007) on IMDb

Τίτλος: Όταν χάθηκε η Γκρέις Grace is gone
Σκηνοθεσία: Jim Strouse
Συγγραφή, Σενάριο: Jim Strouse
Πρωταγωνιστούν: John Cusack, Gracie Bednarczyk (Dawn Phillips), Shelan Phillips (Heidi Phillips), Alessandro Nivola (John Phillips)
Διάκεια: 85΄
Είδος: Δραματικη, Road movie, πολεμική
Έτος: 2022
Τόποι γυρισμάτων: Westmont, Ίλινόις
Μουσική ταινίας: Clint Eastwood
Αξιολόγηση: 💛💛💛

Ρήσεις: Τζων Φίλιπς (αδελφός του Σταν) Οι άνθρωποι πρέπει να βασιζονται σε γεγονότα πο είδαν με τα ίδια τους τα μάτια. Αλλά συγχρόνως να μη τα εμπιστεύονται τελείως γιατί τα περισσότερα είναι ψέμματα. Η αλήθεια μπορεί να βίσκεται σε κάτι που δεν συμφωνείς ο ίδιος.

Λεπτομέρειες: Τη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Clint Eastwood και είναι η πρώτη του απόπειρα σ' αυτό το κομμάτι


Όταν χάθηκε η Γκρέις - John Cusack

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Κοράκι

Η άλλη πλευρά των πραγμάτων

Ευλογημένες μυγδαλιές