Istanbul όχι Κωνσταντινούπολη

Istanbul not Constantinople

Istanbul
Η Αγία Σοφία - Κωνσταντινούπολη - μπροστά το μουσείο Τοπ-Καπί
Η Γάτα Τζέμι

(Η Ίστανμπουλ δεν είναι η Κωνσταντινούπολη) Τι πάει να πει αυτό; καλύτερα θα ήταν να λεγόταν Η Ιστανμπούλ δεν είναι η παλιά Κωνσταντινούπολη

Αγία Σοφία - Κωνσταντινούπολη - Από Arild Vågen - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, προέλευση

—των Παλαιολόγων, των Ισαύρων, των Κομνηνών, του Ιουστινιανού όλων των βυζαντινών αυτοκρατόρων, των παλατιών και των ενδόξων ημερών της Αυτοκρατορίας, του ονομαστού Ιπποδρομίου όπου η Θεοδώρα ήταν χορεύτρια κι έγινε κατόπιν αυτοκράτειρα στο πλευρό του Ιουστινιανού. Της χριστιανικής πίστης καθώς εκεί εδραιώθηκε με τη μητέρα του Κωνσταντίνου την Αγία Ελένη της εκκλησίας, η οποία και βρήκε το Σταυρό, της Αγίας Σοφίας απ' όπου έπεσε στο άλογο μαχόμενος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος κατά την Άλωση 1453 «Η πόλις εάλω 29/5/1453»

Η Istanbul δεν είναι η Κωνσταντινούπολη

Είναι η Ιστανμπούλ των μιναρέδων και των παζαριών, της εμπορικής κίνησης, των κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνουν στο πολύβουο λιμάνι της. Των κεμπάπ και των λουκουμιών, των σιροπιαστών γλυκών, των ναργιλέδων και των αμανέδων... των ανακτόρων του Σουλτάνου Ντολμά Μπακτσέ με τα κρυφά περάσματα απ' όπου οδηγούνταν γυναίκες για οδαλίσκες στο χαρέμι, του μουσείου Τοπ Καπί, των ονομαστών γεφυρών που ενώνουν τις δύο πλευρές του Βοσπόρου - ανατολική - δυτική. Και άλλα πάμπολα αξιοθέατα.

🐈 Οι γάτες πάλι... εκεί τις έχουν στην πρωτοκαθεδρία. Τις φροντίζουν και τις αγαπούν πολύ. Βλέπε την ταινία "Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης" (Kedi 2016).
🕌 Το μπλε τζαμί - σε κοντινή απόσταση, κατασκευάστηκε ως πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας έχει έξι μιναρέδες, η Αγία Σοφία τέσσερις.


Not Contantinople - [f. Fred Astair] 💚💚💚

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Κοράκι

Η άλλη πλευρά των πραγμάτων

Ευλογημένες μυγδαλιές