Διπλές ζωές

Για ακόμη μια φορά ... Απιστία αλά Γαλλικά

Juliette Binoche - Guillaume Canet

Σχέσεις Ζευγαριών

Οι Γάλλοι σκηνοθέτες έχουν ασσχοληθεί ιδιαίτερα με τις σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια. Εν προκειμένω, αυτή η ταινία του αναγνωρισμένου Γάλλου σκηνοθέτη Ολιβιέ Ασαγιάς ασχολείται με το θέμα αυτό μέσα όμως σε ένα κοινωνικό υπόβαθρο με κυρίως κάδρο, τον κόσμο συγγραφέων - εκδοτών.

Υπόβαθρο ταινίας: Ο συγγραφεύς εδώ, θέλει να εκδόσει το νέο του βιβλίο κι έτσι απευθύνεται στον εκδότη και φίλο του να προχωρήσει στην έκδοση, όμως δεν γίνεται δεκτό το αίτημα του - παρ' όλο που έχει ήδη εκδόσει προηγούμενα βιβλία του. Το ερώτημα τίθεται χωρίς απάντηση όσο ξετυλίγεται η πλοκή: ο συγγραφεύς είχε φιλενάδα τη γυναίκα του εκδότη, που βεβαίως δεν ήταν πιστός καθώς είχε εξωσυζυγικές περιπέτειες.

Αρνείται εσκεμμένα - όχι γιατί δεν εγκρίνει το χειρόγραφο, αλλά για να εκδικηθει το φίλο του που είχε σχέσεις με τη γυναίκα του; Το ερώτημα αργεί να πάρει απάντηση όσο ξετυλίγονται οι διάλογοι στην ταινία: έχουν να κάνουν για την κρίση του βιβλίου μέσα στην ψηφιακή εποχή που ζούμε - με σημείο αιχμής τη διαπίστωση, πως το βιβλίο θα επιζήσει, αν καταφέρει μια ικανοποιητική διαδρομή ανάμεσα στην παραδοσιακή τυπογραφία και την ψηφιακή.

Ούτε οι εκδότες θα χαθούν, ούτε οι συγγραφείς, μας λέει ο σκηνοθέτης. Στο μεταξύ ανάμεσα στις συμπηγάδες της σύγχρονης ζωής, οι σχέσεις διαταράσσονται - το περισσότερο με την αύξηση του προσωπικού στρες εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, που λίγα αφήνει περιθώρια για ζωτική ανάπαυλα και επαναπροσδιορισμό των αξιών και της προσωπικής ζωής.

Έρωτας Ψέμματα και Λογοτεχνία

Υπόθεση: Εν μέσω κρίσης - οικονομικής και προσωπικής, δύο φίλοι ένας εκδότης και ένας συγγραφεύς προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία εν μέσω αξιών που καταρρέουν, επαγγελμάτων που βρίσκονται σε πορεία εκσυγχρονισμού και τέλος, συζύγων που μοιάζουν να μην ανανεώνονται. Στο μέσο των προβλημάτων παρούσα η φιλία που στέκει αναλλοίωτη, παρ' όλες τις μεγάλες διαφορές.

Non-Fiction (2018) on IMDb

Στοιχεία Ταινίας: Τίτλος: Παιχνίδια Ζευγαριών (Doubles Vies)
Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Guillaume Canet, Vincent Macaigne, Nora Hamzawi
Σκηνοθεσία: Olivier Assayas
Έτος: 2018
Είδος: Κοινωνική, Comédie
Διάρκεια: 108΄
Τόποι γυρισμάτων: Παρίσι
Τιμητικές διακρίσεις: Βραβείο Gold Swan /Cabourg πρωτοεμφανιζόμενης (Nora Hamzawi), Υποψηφιότητα Χρυσός Λέων /Βενετία, Υποψηφιότητα καλύτερη ταινία Σικάγο /Gold Hugo
Αξιολόγηση: 💛💛


Doubles Vies του Olivier Assayas

Ο Vincent Macaigne μιλάει για την ταινία

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Το Κοράκι

Μόνοι στο Παρίσι