Ανατολικός Δυτικός Άνεμος

Διαφορετικοί πολιτισμοί

Η Pearl Buck (1892 - 1973) υπήρξε Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος από τις λίγες γυναίκες λογοτέχνιδες που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η ζωή της παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς μετοίκησε με την οικογένεια της από τη Δυτική Βιρτζίνια στην Κίνα καθώς οι γονείς της ήταν Ιεραπόστολοι της Νότιας Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας.

Η Περλ Μπακ ωστόσο γεννήθηκε στο Χίλσμπορο της Δ. Βιρτζίνια, αλλά η οικογένεια της επέστρεψε στην Κίνα όπου εγκαταστάθηκε στην πόλη Ζενγιάνγκ κοντά στο Νανκίνγκ (Nanjing) όταν η Περλ ήταν μωρό. Έτσι ανατράφηκε με τα ήθη της μακρινής ηπείρου, σε δίγλωσσο περιβάλλον με την εκμάθηση της Κινεζικής από έναν δάσκαλο - πιάνοντας αργότερα την πένα για να εξιστορήσει τόσο προσωπικές ιστορίες αλλά και να πλάσει δημιουργικά άλλους ήρωες.

Ομοιότητες παρουσιάζει η ζωή της μ' εκείνην της Μαργκερίτ Ντυρά που επίσης έζησε στην Κίνα και περιέγραψε με την πένα της τη ζωή στην μακρινή ήπειρο. Στο βιβλίο "Ο Εραστής" που γυρίστηκε και ταινία εξιστορεί το δεσμό της με έναν Κινέζο της ανώτερης τάξης - καθώς και αυτή η συγγραφεύς έζησε στην Κίνα αλλά σε μεταγενέστερους χρόνους από την Περλ Μπακ.

Ανατολικός - Δυτικός Άνεμος (Το βιβλίο Α΄έκδοση 1930) Η Κβάι-λαν είναι μια νεαρή Κινέζα, από αρχοντική οικογένεια της προεπαναστατικής Κίνας, που εξιστορεί τόσο την περιπέτεια του δικού της γάμου όσο και την οικογενειακή "τραγωδία" του αδελφού της με μια ξένη από τη Δύση.

Η Ταινία

Πρωτότυπος τίτλος: "East wind-West wind" - σκην. Craig Davidson (ντοκιμαντέρ /VHS) - Περλ Μπακ Η γυναίκα που αγκάλιασε τον κόσμο - ένας άλλος τίτλος για την ιστορία της συγγραφέως Περλ Μπακ που γεννήθηκε στη Δ. Βιρτζίνια των ΗΠΑ, παιδί ιεραπόστολων σε αποστολή στην Κίνα όταν η μικρή Περλ ήταν δώδεκα ετών. Έτος ταινίας 1993, είδος Βιογραφία /TCM

Περλ Μπακ
Pearl Buck Ανατολικός Δυτικός άνεμος

Η Περλ Μπακ, που το 1938 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας καθώς και με το βραβείο Pulitzer, περιγράφει με τον πιο αυθεντικό τρόπο τα ήθη και τα έθιμα της φεουδαρχικής Κίνας. Με πένα άλλοτε γλαφυρή και άλλοτε επική, η συγγραφέας κορυφώνει τη μυθοπλασία της με την επικράτηση του σύγχρονου τρόπου ζωής πάνω στις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που μάστιζαν την Κίνα.

Έξω από το σπίτι της στο Ναντζίγκ υπάρχει η προτομή της με την επιγραφή "Εδώ έζησε η Αμερικανίδα καθηγήτρια Αγγλικής στο Πανεπιστήμιο Τζιν Λιγκ Περλ Μπακ κατά τα έτη 1919 - 1934..." Επίσης το επίγραμμα στον τάφο της στη Βιρτζίνια είναι στα Κινεζικά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Το Κοράκι

Μόνοι στο Παρίσι