Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκεί που ζει ο ήλιος

Ελληνικά Φρούτα
Where the sun lives... Που αλλού; στην Ελλάδα και μάλιστα στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου.
Η μαρμελάδα ήταν πολύ νόστιμη: πορτοκάλι με έντονο άρωμα καθώς άλειφα τις φέτες του ψωμιού με τις μικρές πορτοκαλιές λωρίδες με τις χρυσαφιές αποχρώσεις. Η εταιρεία που εμφιαλώνει τους καρπούς από τα οπωροφόρα δένδρα της περιοχής δραστηριοποιείται στην κωμόπολη Φαλάνη 5,5 χλμ. από τη Λάρισα. Εξάγει κονσέρβες φρούτων, μαρμελάδες, καθώς επίσης ελιές και λάδι.

Πορτοκάλια, βερίκοκα, ακτινίδια, αχλάδια συλλέγονται την εποχή της ωρίμανσης τους και μεταφέρονται στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου. Η εταιρεία είναι γερμανικών συμφερόντων ονομάζεται ΕΛΒΑΚ SA και είναι από τις εξέχουσες στον κλάδο των κονσερβοποιημένων φρούτων στην Ελλάδα με υψηλό μέγεθος εξαγωγών στην Ευρώπη. Καλύπτει δε όλο το φάσμα της παραγωγής ήτοι από τη σπορά και τη συγκομιδή, στην επεξεργασία, τη συσκευασία και κατόπιν στην εγχώρια και διεθνή κατανάλωση.

Προφανώς έχει αγοράσει στρέμματα γης με καλλιέργειες στις οποίες εργάζονται κάτοικοι της γύρω περιοχής για τη συγκομιδή των φρούτων. Επίσης προφανώς θα αγοράζει από τους ντόπιους κτηματίες και καλλιεργητές την εποχιακή τους συγκομιδή. Ποιος είπε πως οι Γερμανοί περιμένουν να φθηνήνουν τα μεροκάματα. Είναι ήδη εδώ!

super-market: Σκλαβενίτης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πυθαγόρας ο Γιος της Σιωπής

Benigno Morilla / Εκδόσεις Λιβάνης

Το εκπληκτικό αυτό βιβλίο του Benigno Morilla μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο τόσο στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα όσο και στην αξία της "Σιωπής". Μέσα από μια ευρηματικότατη μυθιστορηματική αφήγηση, ο αναγνώστης εισχωρεί στα άδυτα της φιλοσοφίας και του έργου ενός ανθρώπου που, παρ' όλο που σήμερα είναι ευρέως γνωστός για τη συμβολή του στον κλάδο των μαθηματικών, στην πραγματικότητα έχει να παρουσιάσει ένα ακόμα πιο θαυμαστό έργο στον τομέα της φιλοσοφίας και του μυστικισμού.

Μέσα σε αυτές τις σελίδες θα διαβάσουμε για τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς, για τη σημασία της διατροφής, για το θάνατο και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα φιλοσοφικά στοιχεία... με αποκορύφωμα τη σημασία της ίδιας της Σιωπής.
Ο Mπενίνιο Mορίγια γεννήθηκε στο Παρίσι το 1950. Σπούδασε Kαλές Tέχνες στην Aκαδημία του Σαν Φερνάντο, στη Mαδρίτη. Πολύ σύντομα, έδειξε ενδιαφέρον για την ανατολική φιλοσοφία μα και τις ετερόδοξες σχολές της Δύσης κα…

Προσεχώς Χιόνι

Σε λίγο θα 'χουμε χειμώνα. Εμείς χιόνι δεν βλέπουμε αλλά το χιόνι υπάρχει..

Ω Βενετία!

Ω Βενετία! Ω! Βενετία, πόλις από χρυσάφι κι από σμάλτο
κορόνα στη λαμπρότητα της Αδριατικής
Μέγα Κανάλι, Γέφυρα των Στεναγμών, Ριάλτο

Ώ θύμηση ανεξάληπτη μιας εκθαμβωτικής νύχτας,
που περπάτησα στη μυθική πλατεία
του Αγίου Μάρκου,
μπρός εις το παλάτι των Δουκών
ακούοντας να σφυρηλατούν τις ώρες μία μία
τα χάλκινα ομοιώματα των δύο στρατιωτών.

πόσο πλάγι σου φαίνονται, μικρά και χωρίς βάθος
τα αισθήματα που μας κρατούν ακόμη εδώ στη γή
εφήμερoς η λύπη μας, αταίριαστο το πάθος
Ώ! αιώνια παράδοση του κάλους και πηγή!

Κώστας Καρυωτάκης Συλλογή Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων
περισσότερα