Το Κοράκι

The Raven

Edgar Allan Poe (John Cusack)

Έχοντας σαν πηγή έμπνευσης το έργο (ποίημα) του Edgar Allan Poe, αυτή η ταινία του Αυστραλού James McTeigue, (V for Vendetta) εντυπωσιάζει με τη μαεστρία που ο σκηνοθέτης μετέφερε στην οθόνη την ατμόσφαιρα των έργων του. Με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον συγγραφέα που υποδύεται ιδιαιτέρως πειστικά ο John Cusack, σε μεταφέρει στον 18ο αιώνα με ήρωα τον συγγραφέα Poe.

Τίτλος: Το Κοράκι (The Raven)
Σκηνοθεσία: James McTeigue
Σενάριο: Ben Livingston /βασισμένο στο διήγημα Το Κοράκι του Έντγκαρ Άλαν Πο
Πρωταγωνιστούν: John Cusack (Edgar Allan Poe), Alice Eve (Emily Hamilton), Luke Evans (Ντετέκτιβ Fields)
Είδος: Εποχής, θρίλερ
Έτος: 2012
Διάρκεια: 110΄
Φωτογραφία: Danny Ruhlmann
Τιμητικές Διακρίσεις: Υποψηφιότητα Rondo statuette, Fright Meter Awards (John Cusack /ερμηνεία Danny Ruhlmann /κινηματογράφιση /διευθυντής φωτογραφίας)
Τόποι Γυρισμάτων: Σερβία
Αξιολόγηση: 💧💧💧💧

Θέμα: Βυθισμένος ο συγγραφέας Edgar Allan Poe, στις δαιδαλώδεις πλοκές των διηγημάτων του με πρωταγωνιστές το θύτη πάντα με το θύμα του, το δολοφόνο με το αντικείμενο της βίαιης και σκοτεινής ψυχής του, γίνεται ταυτοχρόνως ο πρωταγωνιστής της ιστορίας που γράφει με την πένα του, πρότυπο και θύμα "εν ζωή" ενός δολοφόνου που ο ίδιος "δημιουργεί", "παροτρύνοντας" με την προσηλωμένη στο μακάβριο, φαντασία του:

Υπόθεση: Στη Βαλτιμόρη του 18ου αιώνα ένας μανιώδης δολοφόνος, αιχμαλωτίζει την ίδια την αγαπημένη του - την αριστοκράτισσα Emily και την κρύβει σ' ένα άγνωστο σημείο που γι' αυτό δίνει με κάθε φόνο σημάδια, για το που βρίσκεται. Εκείνος θα προσπαθήσει - με οδηγό αυτά τα μακάβρια σύμβολα να τη βρει και να την επαναφέρει ζωντανή στον κόσμο. Το τίμημα όμως θα είναι πολύ ακριβό γιατί θα έχει θυσιάσει για να σωθεί εκείνη, την ίδια του τη ζωή.

John Cusack - "Το Κοράκι"

Συγγραφέας του Μακάβριου Macabre - (ρεύμα στη Λογοτεχνία που ανθούσε από το τέλος του 18ου ως τις αρχές του 19ου αιώνα), οπαδός του σκοτεινού και ανεξιχνίαστου, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, δεν δίστασε να ξεδιπλώσει όλη τη σκοτεινή ζωή των ηρώων του - δολοφόνων. Κάθε άνθρωπος είναι εν δυνάμει δολοφόνος - αυτό μοιάζει να είναι το μότο του. Στο διήγημα "το Κοράκι" θα 'ναι πάλι κάποιος απ' τον στενό περίγυρο του θύματος - τώρα πια, απελπισμένου έως τρέλας, συγγραφέα.

👉 Κατά σατανική σύμπτωση ο Έντγκαρ Άλαν Πο - συγγραφεύς του μυστηρίου, βρέθηκε μυστηριωδώς νεκρός (1849, Οκτώβριος 3) σε δρόμο της Βαλτιμόρης φορώντας ρούχα που δεν ήταν δικά του. Την προηγούμενη του θανάτου του φώναζε συχνά το όνομα Ρέινολντς. 

Ο μόνος Αμερικανός στη διανομή ήταν ο Τζων Κιούζακ που υποδύθηκε τον Αμερικανό συγγραφέα Οι υπόλοιποι της παραγωγής ήταν Αυστραλοί όπως φυσικά και ο σκηνοθέτης Τζέιμς ΜακΤιγκ..

John Cusack - Alice Eve (Ο χορός με τις μάσκες)

Κριτική: Η ηθοποιία των John Cusack, Alice Eve (μοιάζει πολύ με τη Nicole Kidman), Luce Evans που υποδύεται τον αστυνόμο της Βαλτιμόρης, είναι κάτι παραπάνω από πειστική. Ιδιαίτερα ο Cusack υποδύεται με μεγάλη ακρίβεια τον ιδιόρρυθμο συγγραφέα - μέχρι του σημείου να τον ζωντανεύει επί σκηνής.
Τα κοστούμια, τα ντεκόρ, ο αστικός περίγυρος αλλά και ο φυσικός, καθώς και όλα τα εσωτερικά - όπως το γραφείο του εκδότη με το εργαστήριο εκτύπωσης στο πίσω μέρος όπου κινείται ο στοιχειοθέτης (πρόσωπο κλειδί στο έργο) είναι πιστή απεικόνιση του 18ου αιώνα.
Τα ομιχλώδη τοπία με τις αραιές σημύδες όπου ψάχνουν το δολοφόνο, αποδίδονται σαν να τα διαπερνά ο ψυχρός αέρας του χιονιά. Ο ίδιος χιονιάς που θα σκεπάσει το άψυχο σώμα του ίδιου του πρωταγωνιστή - συγγραφέα.

To koraki (2012) on IMDb

H σκηνή του χορού μεταμφιεσμένων είναι από τα πλέον δυνατά σημεία της ταινίας. Οι στολές, οι μάσκες, η μουσική, καθηλώνουν με την ακρίβεια ενός καλοκουρντισμένου ρολογιού. Η απόπειρα του McTeigue να μεταφέρει στην οθόνη - με την καταλυτική πένα του σεναριογράφου Ben Livingston - αυτό το δαιδαλώδες, στρυφνό, με τις μεταφυσικές αναφορές του σκοτεινό τοπίο, πείθει τον θεατή για το ανεξιχνίαστο κομμάτι που εν δυνάμει κουβαλά η πραγματικότητα.

🐦 Στους αντίποδες του ρεαλισμού - κινούμενο στη σφαίρα της φαντασίας, το διήγημα "Το Κοράκι", δείχνει το σκοτεινό μέρος της κάθε προσωπικής εξιστόρησης Άλλο ονομαστό βιβλίο του Πόε είναι "Ο Κόκκινος θάνατος": μια παρέα αριστοκρατών μαζεύεται στην έπαυλη του ενός για να γλυτώσουν μια επιδημία που έχει πέσει στην περιοχή. Εκεί περνάνε μια ζωή απολαύσεων αλλά θα μπορέσουν να γλυτώσουν από το κόκκινο (όπως η ονομασία της έπαυλης "Το κόκκινο σπίτι"), θάνατο που έχει εξαπλωθεί στην περιοχή; Όχι βέβαια μας λέει ο μετρ του μυστηρίου Πόε.

Raven
Το Κοράκι

🐦 Το Κοράκι (εγκυκλ.) Το κοράκι είναι ένα έξυπνο και προσαρμοστικό πουλί γνωστό για τη ξαφνική και αξιοπρόσεχτη συμπεριφορά του. Το κομψό αυτό πουλί εύκολα αναγνωρίζεται από την χαρακτηριστικά σμιλεμένη ουρά του και το γιαλιστερό μαύρο του φτέρωμα. Η οξεία του όραση και το ευλύγιστο πέταγμα του δημιούργησαν ειδήμονες κυνηγούς συχνά επιτιθέμενους σε άλλα αρπακτικά συχνά καραδοκώντας για το κυνήγι ή κλέβοντας το από άλλα αρπακτικά.. Είναι γνωστά τα κοράκια για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους και την παμφάγα όρεξη τους για ευρύτερη ποικιλία τροφών που περιλαμβάνουν ψοφίμια, έντομα και μικρά θηλαστικά. Είναι σεβαστό σε διάφορους πολιτισμούς.


Το Κοράκι σκην. James Mc Teigue (2012)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Μόνοι στο Παρίσι