Κούτνο Πολωνίας: Στο χείλος της λήθης

Κούτνο - Κοπέλα χαμογελάει το φακό του Hugo Jaeger
Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που έπεσε θύμα των επεκτατικών βλέψεων του Αδόλφου Χίτλερ. Στην καρδιά της χώρας η κωμόπολη Κούτνο 75 χλμ. δυτικά της Βαρσοβίας, είχε και πολλούς Εβραίους μεταξύ των Πολωνών κατοίκων της και ήταν από τις πρώτες κωμοπόλεις της Ευρώπης που έπεσαν στο βωμό των κατακτητικών σχεδίων της Ναζιστικής Γερμανίας.

Όλες τις "εξορμήσεις" του Γ΄Ράιχ, ως γνωστόν ακολουθούσαν φωτογράφοι πιστά διατεταγμένοι να αποθανατίζουν τις θριαμβευτικές εικόνες των κατακτητών - παρελάσεις, συνομιλίες, μάχες, βομβαρδισμένες πόλεις, ερείπια - σκηνές φρίκης από τα "κατορθώματα" τους - τα πάντα.

Ο προσωπικός φωτογράφος του Χίτλερ Hugo Jaeger, είχε ακολουθήσει το στρατό στην εκστρατεία της Πολωνίας. Ο φακός του δεν αρκέστηκε να αποθανατίσει τους ένοπλους και ένστολους του Γ΄ Ράιχ διοικητές, στρατιώτες κλπ. επί το έργον αλλά φωτογράφισε τους απλούς ανθρώπους μέσα στις κακουχίες του πολέμου. Ανάμεσα τους παιδιά, γυναίκες, Εβραίοι με το άστρο του Δαυίδ στα κουρελιασμένα τους σακάκια. Οι τελευταίοι χαμογελούν όλοι στο φακό του Γερμανού φωτογράφου μη γνωρίζοντας για το που έμελλε να οδεύσουν σε λίγο.

Ο Hugo Jaeger από τους αγαπημένους φωτογράφους του Χίτλερ - τον είχε φωτογραφίσει και τον ίδιο σε προσωπικές του στιγμές, δεχόταν πάντα θερμά συγχαρητήρια από τον αρχηγό του καθώς βλέποντας τις έγχρωμες φωτογραφίες αναφωνούσε με ενθουσιασμό: "Το  μέλλον ανήκει στην έγχρωμη φωτογραφία". Αν είχε δει τους ρακένδυτους του Κούτνο με το κίτρινο αστέρι στο πέτο, προφανώς θα του έλεγε κοιτώντας τους με βδελυγμία: "Το  μέλλον ανήκει στην Αρεία φυλή!" εννοώντας πως θα 'πρεπε να εξολοθρευτούν.

Φωτογραφίες από το Κούτνο Πολωνίας και ιστορική αναδρομή 1939 - 1940 στο life.time com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Το Κοράκι

Μόνοι στο Παρίσι