Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κούτνο Πολωνίας: Στο χείλος της λήθης

Κούτνο - Κοπέλα χαμογελάει το φακό του Hugo Jaeger
Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που έπεσε θύμα των επεκτατικών βλέψεων του Αδόλφου Χίτλερ. Στην καρδιά της χώρας η κωμόπολη Κούτνο 75 χλμ. δυτικά της Βαρσοβίας, είχε και πολλούς Εβραίους μεταξύ των Πολωνών κατοίκων της και ήταν από τις πρώτες κωμοπόλεις της Ευρώπης που έπεσαν στο βωμό των κατακτητικών σχεδίων της Ναζιστικής Γερμανίας.

Όλες τις "εξορμήσεις" του Γ΄Ράιχ, ως γνωστόν ακολουθούσαν φωτογράφοι πιστά διατεταγμένοι να αποθανατίζουν τις θριαμβευτικές εικόνες των κατακτητών - παρελάσεις, συνομιλίες, μάχες, βομβαρδισμένες πόλεις, ερείπια - σκηνές φρίκης από τα "κατορθώματα" τους - τα πάντα.

Ο προσωπικός φωτογράφος του Χίτλερ Hugo Jaeger, είχε ακολουθήσει το στρατό στην εκστρατεία της Πολωνίας. Ο φακός του δεν αρκέστηκε να αποθανατίσει τους ένοπλους και ένστολους του Γ΄ Ράιχ διοικητές, στρατιώτες κλπ. επί το έργον αλλά φωτογράφισε τους απλούς ανθρώπους μέσα στις κακουχίες του πολέμου. Ανάμεσα τους παιδιά, γυναίκες, Εβραίοι με το άστρο του Δαυίδ στα κουρελιασμένα τους σακάκια. Οι τελευταίοι χαμογελούν όλοι στο φακό του Γερμανού φωτογράφου μη γνωρίζοντας για το που έμελλε να οδεύσουν σε λίγο.

Ο Hugo Jaeger από τους αγαπημένους φωτογράφους του Χίτλερ - τον είχε φωτογραφίσει και τον ίδιο σε προσωπικές του στιγμές, δεχόταν πάντα θερμά συγχαρητήρια από τον αρχηγό του καθώς βλέποντας τις έγχρωμες φωτογραφίες αναφωνούσε με ενθουσιασμό: "Το  μέλλον ανήκει στην έγχρωμη φωτογραφία". Αν είχε δει τους ρακένδυτους του Κούτνο με το κίτρινο αστέρι στο πέτο, προφανώς θα του έλεγε κοιτώντας τους με βδελυγμία: "Το  μέλλον ανήκει στην Αρεία φυλή!" εννοώντας πως θα 'πρεπε να εξολοθρευτούν.

Φωτογραφίες από το Κούτνο Πολωνίας και ιστορική αναδρομή 1939 - 1940 στο life.time com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πυθαγόρας ο Γιος της Σιωπής

Benigno Morilla / Εκδόσεις Λιβάνης

Το εκπληκτικό αυτό βιβλίο του Benigno Morilla μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο τόσο στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα όσο και στην αξία της "Σιωπής". Μέσα από μια ευρηματικότατη μυθιστορηματική αφήγηση, ο αναγνώστης εισχωρεί στα άδυτα της φιλοσοφίας και του έργου ενός ανθρώπου που, παρ' όλο που σήμερα είναι ευρέως γνωστός για τη συμβολή του στον κλάδο των μαθηματικών, στην πραγματικότητα έχει να παρουσιάσει ένα ακόμα πιο θαυμαστό έργο στον τομέα της φιλοσοφίας και του μυστικισμού.

Μέσα σε αυτές τις σελίδες θα διαβάσουμε για τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς, για τη σημασία της διατροφής, για το θάνατο και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα φιλοσοφικά στοιχεία... με αποκορύφωμα τη σημασία της ίδιας της Σιωπής.
Ο Mπενίνιο Mορίγια γεννήθηκε στο Παρίσι το 1950. Σπούδασε Kαλές Tέχνες στην Aκαδημία του Σαν Φερνάντο, στη Mαδρίτη. Πολύ σύντομα, έδειξε ενδιαφέρον για την ανατολική φιλοσοφία μα και τις ετερόδοξες σχολές της Δύσης κα…

Προσεχώς Χιόνι

Σε λίγο θα 'χουμε χειμώνα. Εμείς χιόνι δεν βλέπουμε αλλά το χιόνι υπάρχει..

Ω Βενετία!

Ω Βενετία! Ω! Βενετία, πόλις από χρυσάφι κι από σμάλτο
κορόνα στη λαμπρότητα της Αδριατικής
Μέγα Κανάλι, Γέφυρα των Στεναγμών, Ριάλτο

Ώ θύμηση ανεξάληπτη μιας εκθαμβωτικής νύχτας,
που περπάτησα στη μυθική πλατεία
του Αγίου Μάρκου,
μπρός εις το παλάτι των Δουκών
ακούοντας να σφυρηλατούν τις ώρες μία μία
τα χάλκινα ομοιώματα των δύο στρατιωτών.

πόσο πλάγι σου φαίνονται, μικρά και χωρίς βάθος
τα αισθήματα που μας κρατούν ακόμη εδώ στη γή
εφήμερoς η λύπη μας, αταίριαστο το πάθος
Ώ! αιώνια παράδοση του κάλους και πηγή!

Κώστας Καρυωτάκης Συλλογή Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων
περισσότερα