Η προϊστορία της Θράκης

ΠροΙστορικοί Χρόνοι - Εύρημα Ανασκαφών Θράκης

Όπως έχει γραφεί, το όνομα Θράκη σχετίζεται με το ελληνικό θρήσκος - θρησκεία. Στους αρχαίους Έλληνες σήμαινε λατρεία του θεού, ύμνους και θυσίες. Κοιτίδα της οργιαστικής λατρείας του Διονύσου όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα του και εδώ δημιουργήθηκε το πρώτο κύτταρο του μονοθεϊσμού που στη συνέχεια ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από το χώρο της Θράκης, οι μύστες Ορφέας και ο αδελφός του Αίνος (1500 π.Χ.), δίδαξαν πρώτοι το "αέναον ον" και την αθανασία της ψυχής. Δίδαξαν τη μουσική στον Ηρακλή, έγιναν εμψυχωτές της Ιερής Ελλάδας και η μούσα της επτάχορδης λίρας αφύπνισε το πνεύμα του σύμπαντος... Ο Ορφέας με το γιο του Μουσαίο εισήγαγαν την πίστη στον ένα θεό και τα μυστήρια, και ο Μουσαίος στη συνέχεια συνετέλεσε στην εδραίωση των Ελευσινίων Μυστηρίων.

Στην οροσειρά της Ροδόπης υπήρχε το μαντείο των Σιατρών και ιερό του Διονύσου που το επισκέπτονταν συχνά ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος. Το μαντείο ήταν εφάμιλλο και ισάξιο του μαντείου των Δελφών και από εδώ ξεκινούσαν οι μυσταγωγίες - τα Καβείρια Μυστήρια, η λατρεία των Μεγάλων Θεών όπως λεγόντουσαν.
Από τα ανωτέρω συνάγεται και η ονομασία της Θράκης ως "Γης του Ορφέα" - από τον Ορφέα που ξεκίνησε τη διδασκαλία του από τη γενέτειρα του Θράκη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Το Κοράκι

Μόνοι στο Παρίσι