Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η προϊστορία της Θράκης

ΠροΙστορικοί Χρόνοι - Εύρημα Ανασκαφών Θράκης
Όπως έχει γραφεί, το όνομα Θράκη σχετίζεται με το ελληνικό θρήσκος - θρησκεία. Στους αρχαίους Έλληνες σήμαινε λατρεία του θεού, ύμνους και θυσίες. Κοιτίδα της οργιαστικής λατρείας του Διονύσου όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα του και εδώ δημιουργήθηκε το πρώτο κύτταρο του μονοθεϊσμού που στη συνέχεια ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από το χώρο της Θράκης, οι μύστες Ορφέας και ο αδελφός του Αίνος (1500 π.Χ.), δίδαξαν πρώτοι το "αέναον ον" και την αθανασία της ψυχής. Δίδαξαν τη μουσική στον Ηρακλή, έγιναν εμψυχωτές της Ιερής Ελλάδας και η μούσα της επτάχορδης λίρας αφύπνισε το πνεύμα του σύμπαντος... Ο Ορφέας με το γιο του Μουσαίο εισήγαγαν την πίστη στον ένα θεό και τα μυστήρια, και ο Μουσαίος στη συνέχεια συνετέλεσε στην εδραίωση των Ελευσινίων Μυστηρίων.

Στην οροσειρά της Ροδόπης υπήρχε το μαντείο των Σιατρών και ιερό του Διονύσου που το επισκέπτονταν συχνά ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος. Το μαντείο ήταν εφάμιλλο και ισάξιο του μαντείου των Δελφών και από εδώ ξεκινούσαν οι μυσταγωγίες - τα Καβείρια Μυστήρια, η λατρεία των Μεγάλων Θεών όπως λεγόντουσαν.
Από τα ανωτέρω συνάγεται και η ονομασία της Θράκης ως "Γης του Ορφέα" - από τον Ορφέα που ξεκίνησε τη διδασκαλία του από τη γενέτειρα του Θράκη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πυθαγόρας ο Γιος της Σιωπής

Benigno Morilla / Εκδόσεις Λιβάνης

Το εκπληκτικό αυτό βιβλίο του Benigno Morilla μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο τόσο στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα όσο και στην αξία της "Σιωπής". Μέσα από μια ευρηματικότατη μυθιστορηματική αφήγηση, ο αναγνώστης εισχωρεί στα άδυτα της φιλοσοφίας και του έργου ενός ανθρώπου που, παρ' όλο που σήμερα είναι ευρέως γνωστός για τη συμβολή του στον κλάδο των μαθηματικών, στην πραγματικότητα έχει να παρουσιάσει ένα ακόμα πιο θαυμαστό έργο στον τομέα της φιλοσοφίας και του μυστικισμού.

Μέσα σε αυτές τις σελίδες θα διαβάσουμε για τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς, για τη σημασία της διατροφής, για το θάνατο και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα φιλοσοφικά στοιχεία... με αποκορύφωμα τη σημασία της ίδιας της Σιωπής.
Ο Mπενίνιο Mορίγια γεννήθηκε στο Παρίσι το 1950. Σπούδασε Kαλές Tέχνες στην Aκαδημία του Σαν Φερνάντο, στη Mαδρίτη. Πολύ σύντομα, έδειξε ενδιαφέρον για την ανατολική φιλοσοφία μα και τις ετερόδοξες σχολές της Δύσης κα…

Προσεχώς Χιόνι

Σε λίγο θα 'χουμε χειμώνα. Εμείς χιόνι δεν βλέπουμε αλλά το χιόνι υπάρχει..

Ω Βενετία!

Ω Βενετία! Ω! Βενετία, πόλις από χρυσάφι κι από σμάλτο
κορόνα στη λαμπρότητα της Αδριατικής
Μέγα Κανάλι, Γέφυρα των Στεναγμών, Ριάλτο

Ώ θύμηση ανεξάληπτη μιας εκθαμβωτικής νύχτας,
που περπάτησα στη μυθική πλατεία
του Αγίου Μάρκου,
μπρός εις το παλάτι των Δουκών
ακούοντας να σφυρηλατούν τις ώρες μία μία
τα χάλκινα ομοιώματα των δύο στρατιωτών.

πόσο πλάγι σου φαίνονται, μικρά και χωρίς βάθος
τα αισθήματα που μας κρατούν ακόμη εδώ στη γή
εφήμερoς η λύπη μας, αταίριαστο το πάθος
Ώ! αιώνια παράδοση του κάλους και πηγή!

Κώστας Καρυωτάκης Συλλογή Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων
περισσότερα