Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν

Κάτω Σαξονία - Στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν
Την άνοιξη του 1945, (Απρίλιος) οι Άγγλοι, επικεφαλής τμήματος των απελευθερωτικών συμμαχικών στρατευμάτων στο γερμανικό έδαφος της περιοχής της Κάτω Σαξονίας στη Βόρεια Γερμανία - ο θρυλικός "Μαύρος Ταύρος", αντίκρισαν ένα θέαμα που όμοιο του δεν είχαν ξαναδεί σε όλη τη διάρκεια του πολέμου:

Τεράστιοι ομαδικοί τάφοι σε τάφρους ορθογώνιους με σωρούς τα πτώματα των Εβραίων θυμάτων της αποτρόπαιης πράξης της εξόντωσης τους από τα SS. Πτώματα παραμορφωμένα, σκελετοί, το ένα επάνω στο άλλο σε επάλληλες στοίβες, που συνέθεταν ένα φρικιαστικό σκηνικό θανάτου.

Το στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν ήταν ανοιχτό - μέσα από τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα του ομάδες επιζώντων με τις ριγωτές πυτζάμες - στολές τους, μ' ένα δειλό χαμόγελο να αχνοφέγγει στα χείλη τους στη θέα των Βρετανών στρατιωτών, άνθρωποι που είχαν γλυτώσει ως εκ θαύματος από τις φρικαλέες θηριωδίες στέκονταν στην ουρά για να ψεκασθούν  με DDT γεμάτοι πληγές από την αβιταμίνωση, τις στερήσεις, τις κακουχίες.

Το στρατόπεδο αυτό ζωντανή απόδειξη του σατανικού σχεδίου εξόντωσης, με τις χαμηλές παράγκες στέγασης κρατουμένων μελλοθανάτων, με τα απλωμένα ρούχα κουρέλια στα σύρματα που το περιέβαλαν, με τις θλιβερές σκιές των Εβραίων θυμάτων της θηριωδίας των Ναζί. Χιλιάδες τα πτώματα στους τάφρους, από εξοντωμένους από φρουρούς που σκοπό είχαν να εξωτερικεύσουν στα αθώα θύματα τους, τη σατανικότητα των ψυχών τους.

Το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν, ανάμεσα στα υπόλοιπα των Άουσβιτς, Νταχάου, Ματχάουζεν, Τρεμπλίνκα, συγκέντρωσε μεν τα λιγότερα θύματα (1.000.000) από τα άλλα, αλλά οι σωροί των σκελετών βρέθηκαν στους τάφρους γιατί δεν είχε εγκατεστημένους φούρνους για την καύση τους! Ήταν η πρώτη ματιά μιας εμβρόντητης Ευρώπης μπροστά στο σκηνικό του φρικτού μακελειού πάνω στο έδαφος της Γερμανίας!

Το περιοδικό Life, δημοσιεύει 22 φωτογραφίες του φωτογράφου / δημοσιογράφου της εποχής, που ακολουθούσε την 11η μεραρχία, George Rodger, συγκλονισμένος από τις φρικαλεότητες και τις καταστροφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να αποθανατίσει με το φακό του όλα όσα οι στρατιώτες έβρισκαν μπροστά στην αποκάλυψη των καταστροφών που είχε επιφέρει η φρικαλεότητα του πολέμου. Από τις πιο γνωστές του φωτογραφίες είναι κι αυτές της Αφρικής, που προστίθενται στο σύνολο των φωτογραφιών - μαρτυριών του, που τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους σπουδαιότερους φωτογράφους του 20ου Αιώνα.

Οι φωτογραφίες του από το στρατόπεδο Bergen-Belsen (Απρίλιος '45 - 68 χρόνια πριν), απόδειξη - μαρτυρία, της έσχατης θηριωδίας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου από τους Γερμανούς Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ, που το περιοδικό  περιέγραψε στους αναγνώστες του του Απριλίου του 1945, σαν "Μια βαρβαρότητα που φθάνει στο έσχατο σημείο μιας τερατώδους ανθρώπινης μετάλλαξης".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πυθαγόρας ο Γιος της Σιωπής

Benigno Morilla / Εκδόσεις Λιβάνης

Το εκπληκτικό αυτό βιβλίο του Benigno Morilla μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο τόσο στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα όσο και στην αξία της "Σιωπής". Μέσα από μια ευρηματικότατη μυθιστορηματική αφήγηση, ο αναγνώστης εισχωρεί στα άδυτα της φιλοσοφίας και του έργου ενός ανθρώπου που, παρ' όλο που σήμερα είναι ευρέως γνωστός για τη συμβολή του στον κλάδο των μαθηματικών, στην πραγματικότητα έχει να παρουσιάσει ένα ακόμα πιο θαυμαστό έργο στον τομέα της φιλοσοφίας και του μυστικισμού.

Μέσα σε αυτές τις σελίδες θα διαβάσουμε για τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς, για τη σημασία της διατροφής, για το θάνατο και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα φιλοσοφικά στοιχεία... με αποκορύφωμα τη σημασία της ίδιας της Σιωπής.
Ο Mπενίνιο Mορίγια γεννήθηκε στο Παρίσι το 1950. Σπούδασε Kαλές Tέχνες στην Aκαδημία του Σαν Φερνάντο, στη Mαδρίτη. Πολύ σύντομα, έδειξε ενδιαφέρον για την ανατολική φιλοσοφία μα και τις ετερόδοξες σχολές της Δύσης κα…

Προσεχώς Χιόνι

Σε λίγο θα 'χουμε χειμώνα. Εμείς χιόνι δεν βλέπουμε αλλά το χιόνι υπάρχει..

Ω Βενετία!

Ω Βενετία! Ω! Βενετία, πόλις από χρυσάφι κι από σμάλτο
κορόνα στη λαμπρότητα της Αδριατικής
Μέγα Κανάλι, Γέφυρα των Στεναγμών, Ριάλτο

Ώ θύμηση ανεξάληπτη μιας εκθαμβωτικής νύχτας,
που περπάτησα στη μυθική πλατεία
του Αγίου Μάρκου,
μπρός εις το παλάτι των Δουκών
ακούοντας να σφυρηλατούν τις ώρες μία μία
τα χάλκινα ομοιώματα των δύο στρατιωτών.

πόσο πλάγι σου φαίνονται, μικρά και χωρίς βάθος
τα αισθήματα που μας κρατούν ακόμη εδώ στη γή
εφήμερoς η λύπη μας, αταίριαστο το πάθος
Ώ! αιώνια παράδοση του κάλους και πηγή!

Κώστας Καρυωτάκης Συλλογή Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων
περισσότερα