Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επτά Ζωές

Επτά Ζωές - Will Smith, Rosario Dawson
Ένας απελπισμένος άνθρωπος ο Μπεν, (Will Smith) έχει βάλει στόχο στη ζωή του - για να εξιλεωθεί από το μακάβριο δράμα που άθελα του προκάλεσε, να σώσει επτά ζωές από τον βέβαιο θάνατο. Αυτό το παρελθόν περιστατικό που τον έκανε να πάρει αυτή την απόφαση, του δημιουργεί ψυχωσικές κρίσεις, σωματικά συμπτώματα που τον καταπονούν.

Τίτλος: Επτά Ζωές (Seven Pounds)
Σκηνοθεσία: Gabriele Muccino
Πρωταγωνιστούν: Will Smith (Ben), Rosario Dawson (Emily), Woody Harrelson (Ezra)
Σενάριο: Grant Nieporte
Είδος: Κοινωνικό δράμα
Διάρκεια: 123΄
Έτος: 2008
Τιμητικές διακρίσεις: AAFCA (African-American Film Critics Association) Βραβείο καλύτερης ταινίας, Υποψηφιότητα (Satellite Awards) καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου Grant Nieporte
Τοποθεσίες γυρισμάτων: Los Angeles, Califronia
Αξιολόγηση: 💧💧💧💧💧

Κεντρική Ιδέα: Ένας άνθρωπος με ένα μοιραίο μυστικό στη ζωή του πασχίζει να εξιλεωθεί αλλάζοντας τις ζωές επτά άγνωστων σε αυτόν, ανθρώπων. Χωρίς να το περιμένει όμως, ένας από αυτούς θα αλλάξει τη δική του τη ζωή.
Will Smith
Υπόθεση: Στην εξέλιξη ο θεατής δεν γνωρίζει ποιο είναι το περιστατικό, παρακολουθεί τον Μπεν να πηγαίνει σ' αυτούς που έχει σώσει ή ευεργετήσει μέχρι του σημείου να δωρίζει εν ζωή, το πολυτελές του σπίτι στον ωκεανό σε μια κακοποιημένη απ' τον άνδρα της γυναίκα. Σε άλλους συμπαραστέκεται στην ανάρρωση τους. Μ' αυτόν τον τρόπο η ζωή του αποκτά νόημα. Όταν γνωρίζεται με την όμορφη τυπογράφο Έμιλι, (Rosario Dawson), ο έρωτας δίνει ένα νόημα ακόμη μεγαλύτερο στη ζωή του.

Η Έμιλι - όμορφη, δραστήρια, θα 'ναι η πρώτη που θα εκδηλώσει τα συναισθήματα της γι' αυτόν. Θα τον καλεί κάθε φορά πρώτη, για να βγούνε, να μιλήσουν, ακόμη κι όταν χάνει τις αισθήσεις της εξ αιτίας μιας σκοτοδίνης και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Θα του τηλεφωνήσει και κείνος θα της μιλάει απ' το δρόμο καθ' οδόν για το σπίτι του ώσπου να την πάρει ο ύπνος. Μια παιδική ιστορία με δράκους που βγάζουν φωτιές απ' το στόμα τους ενώ πετάνε...

Την επομένη όταν ο Μπεν θα φθάσει στο νοσοκομείο να τη δει, θα μάθει την φριχτή αλήθεια - πως είναι καταδικασμένη γιατί η καρδιά της δεν λειτουργεί σωστά. Το μόνο που θα την έσωζε είναι μια μεταμόσχευση. Η ηρωίδα της ιστορίας εφοδιάζεται μ' ένα βομβητή που θα κτυπήσει τη στιγμή που θα βρεθεί δότης καρδιάς - δηλαδή κάποιος που μόλις θα έχει πεθάνει.

Κριτική: Μια ιστορία που ακούγεται κάπως μελό. Ωστόσο σου κρατάει το ενδιαφέρον απ' την αρχή ως το τέλος αφ' ενός εξ αιτίας της άρτιας σκηνοθεσίας, της υποκριτικής ικανότητας των πρωταγωνιστών, καθώς το ενδιαφέρον εστιάζεται όσο προχωρά η αφήγηση, στο τι να ήταν αυτό που σημάδεψε τον ήρωα, τι τον έκανε να προσδοκά στη μέσω της εξιλέωσης του, σωτηρία επτά ανθρώπων, ποιο περιστατικό τον έχει σημαδέψει ανεπανόρθωτα, αλλά και πως βρίσκεται στο νοσοκομείο να παρακολουθεί τους ασθενείς που έχει υπό την προστασία του.

Seven pounds (2008)

Επτά πάουντς - αυτό είναι το βάρος μιας καρδιάς! Αυτή και η δύναμη της: Μικρή στο βάρος υπέρτατη στην αξία της Ζωής. Αυτό είναι και το νόημα στα Αγγλικά του τίτλου του έργου.
Τον βλέπουμε χαμογελαστό να προσφέρει τη πολύτιμη βοήθεια του σε ανθρώπους - μέχρι χθες αγνώστους, που βρίσκονται στα έσχατα όρια της απόγνωσης. Σε ανθρώπους που αναρρώνουν από μια βαριά ασθένεια. Και η έβδομη ζωή που θα σώσει θα είναι αυτή της συντρόφου του Έμιλι. Με την ίδια του τη ζωή.
Ένα μεγάλο εγχείρημα - να αποδώσεις την αξία της ζωής με αντίτιμο τη δική σου ζωή.
Στον έρωτα πέθαιναν παλιά - από αγάπη μπορούσαν και να θυσιαστούν, τι σημασία είχε η ζωή όταν χάνεις το αντικείμενο της αγάπης σου;

Το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης (Gabriele Muccino) - Ιταλικής καταγωγής, (γεννήθηκε στο ίδιο μέρος με τον Φελίνι - στο Lazio κοντά στη Ρώμη), μέσω του σεναριογράφου (Grant Nieporte) - υποψήφιος στα Sattelite Awards, (καλύτερο σενάριο για το "Seven Pounds"), δεν αποκαλύπτει παρά στο τέλος, τους τρόπους που επιφέρεται η εξιλέωση, όπως και την αιτία που δημιούργησε αυτή του η γιγάντια απόφαση: Αυτές οι πτυχές οι τόσο σημαντικές κρύβονται επιμελώς στη ροή της ταινίας για να αποκαλυφθούν παρά μόνο στα τελευταία λεπτά.

Επτά Ζωές (2008) on IMDb
Αυτό το θέμα έχει αποδοθεί από τον ικανό σκηνοθέτη, τους πειθαρχημένους ηθοποιούς, τον ιδιοφυή σεναριογράφο σαν μια σύγχρονη ιστορία αγάπης και μοιραίου λάθους: Αγάπης που οδηγεί στο θάνατο αλλά και που δίνει τη ζωή. Μυστικό που αποκαλύπτεται στο τέλος: 7 γραμμάρια, τόσο είναι το βάρος της ψυχής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πυθαγόρας ο Γιος της Σιωπής

Benigno Morilla / Εκδόσεις Λιβάνης

Το εκπληκτικό αυτό βιβλίο του Benigno Morilla μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο τόσο στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα όσο και στην αξία της "Σιωπής". Μέσα από μια ευρηματικότατη μυθιστορηματική αφήγηση, ο αναγνώστης εισχωρεί στα άδυτα της φιλοσοφίας και του έργου ενός ανθρώπου που, παρ' όλο που σήμερα είναι ευρέως γνωστός για τη συμβολή του στον κλάδο των μαθηματικών, στην πραγματικότητα έχει να παρουσιάσει ένα ακόμα πιο θαυμαστό έργο στον τομέα της φιλοσοφίας και του μυστικισμού.

Μέσα σε αυτές τις σελίδες θα διαβάσουμε για τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς, για τη σημασία της διατροφής, για το θάνατο και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα φιλοσοφικά στοιχεία... με αποκορύφωμα τη σημασία της ίδιας της Σιωπής.
Ο Mπενίνιο Mορίγια γεννήθηκε στο Παρίσι το 1950. Σπούδασε Kαλές Tέχνες στην Aκαδημία του Σαν Φερνάντο, στη Mαδρίτη. Πολύ σύντομα, έδειξε ενδιαφέρον για την ανατολική φιλοσοφία μα και τις ετερόδοξες σχολές της Δύσης κα…

Προσεχώς Χιόνι

Σε λίγο θα 'χουμε χειμώνα. Εμείς χιόνι δεν βλέπουμε αλλά το χιόνι υπάρχει..

Ω Βενετία!

Ω Βενετία! Ω! Βενετία, πόλις από χρυσάφι κι από σμάλτο
κορόνα στη λαμπρότητα της Αδριατικής
Μέγα Κανάλι, Γέφυρα των Στεναγμών, Ριάλτο

Ώ θύμηση ανεξάληπτη μιας εκθαμβωτικής νύχτας,
που περπάτησα στη μυθική πλατεία
του Αγίου Μάρκου,
μπρός εις το παλάτι των Δουκών
ακούοντας να σφυρηλατούν τις ώρες μία μία
τα χάλκινα ομοιώματα των δύο στρατιωτών.

πόσο πλάγι σου φαίνονται, μικρά και χωρίς βάθος
τα αισθήματα που μας κρατούν ακόμη εδώ στη γή
εφήμερoς η λύπη μας, αταίριαστο το πάθος
Ώ! αιώνια παράδοση του κάλους και πηγή!

Κώστας Καρυωτάκης Συλλογή Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων
περισσότερα