Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάντα Διχασμένοι

Παλιά Κρήνη στην Ελληνική Σμύρνη 
Μία από τις αιτίες της "Κακοδαιμονίας" μας είναι ο Διχασμός. Δεν υπάρχει ενιαία άποψη για το "Τι μέλλει γενέσθαι". Λέει ο ένας "Ζήτω" αμέσως ο άλλος "Κάτω". Σπάνια να δεις ανθρώπους να συμφωνούν σε μια συζήτηση για τα πολιτικά ζητήματα. Κάθε πρωί βγαίνει ας πούμε ο Γ. Τράγκας και φωνάζει εναντίον της Γερμανικής κυριαρχίας στην πολιτική σκηνή. Κάποιοι τον επικροτούν, κάποιοι άλλοι τον απορρίπτουν.

Αυτό γίνεται συνεχώς. Από την εποχή της Μικρασιατικής εκστρατείας - κάποιοι ήταν με τον Βασιλιά κάποιοι άλλοι με τον Βενιζέλο. Από εκεί και οι ρίζες της Ελληνικής Κακοδαιμονίας. Και ήταν πάρα πολλοί οι φανατικοί. Εκείνοι με τον βασιλιά αποκαλούσαν τους εαυτούς τους "μαύρους". Έλεγαν "Μαύρος γεννήθηκα, μαύρος θα πεθάνω" - για να δηλώσουν την αφοσίωση τους στον εμπνευστή τους αρχηγό του Στρατού βασιλιά.

Σήμερα η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται. Πολυσχιδές το μέτωπο της αντιμετώπισης της κρίσης. Άλλοι λένε να τα βρούμε άλλοι να συγκρουστούμε. Ωστόσο υπάρχει η μέση οδός. Αυτή που εξέφρασε χθες σε συνέντευξη του στη Γαλλική τηλεόραση ο Francois Holland, λέγοντας πως "έχουμε μια φιλική ένταση με τη Γερμανία'. Ο δρόμος της συνεννόησης είναι ο μόνος υπαρκτός, αλλά πρέπει να υπάρχει πολιτικό ανάστημα, σταθερή πλεύση, και συμμαχίες.

Ως προς το πολιτικό ανάστημα σήμερα αυτό είναι υπό αμφισβήτηση αν υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί δηλαδή, ως προς τη σταθερή πλεύση, αυτό είναι ανύπαρκτο, το ίδιο και οι συμμαχίες. Μέσα σ' ένα κλυδωνιζόμενο κλίμα πολιτικών εκβιασμών, απομονωμένοι στο διεθνή περίγυρο, μ' ένα λαό που δεν καταλαβαίνει γιατί δεν ενημερώνεται σωστά πως να χαραχθεί μια εθνική πορεία;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πυθαγόρας ο Γιος της Σιωπής

Benigno Morilla / Εκδόσεις Λιβάνης

Το εκπληκτικό αυτό βιβλίο του Benigno Morilla μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο τόσο στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα όσο και στην αξία της "Σιωπής". Μέσα από μια ευρηματικότατη μυθιστορηματική αφήγηση, ο αναγνώστης εισχωρεί στα άδυτα της φιλοσοφίας και του έργου ενός ανθρώπου που, παρ' όλο που σήμερα είναι ευρέως γνωστός για τη συμβολή του στον κλάδο των μαθηματικών, στην πραγματικότητα έχει να παρουσιάσει ένα ακόμα πιο θαυμαστό έργο στον τομέα της φιλοσοφίας και του μυστικισμού.

Μέσα σε αυτές τις σελίδες θα διαβάσουμε για τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς, για τη σημασία της διατροφής, για το θάνατο και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα φιλοσοφικά στοιχεία... με αποκορύφωμα τη σημασία της ίδιας της Σιωπής.
Ο Mπενίνιο Mορίγια γεννήθηκε στο Παρίσι το 1950. Σπούδασε Kαλές Tέχνες στην Aκαδημία του Σαν Φερνάντο, στη Mαδρίτη. Πολύ σύντομα, έδειξε ενδιαφέρον για την ανατολική φιλοσοφία μα και τις ετερόδοξες σχολές της Δύσης κα…

Προσεχώς Χιόνι

Σε λίγο θα 'χουμε χειμώνα. Εμείς χιόνι δεν βλέπουμε αλλά το χιόνι υπάρχει..

Ω Βενετία!

Ω Βενετία! Ω! Βενετία, πόλις από χρυσάφι κι από σμάλτο
κορόνα στη λαμπρότητα της Αδριατικής
Μέγα Κανάλι, Γέφυρα των Στεναγμών, Ριάλτο

Ώ θύμηση ανεξάληπτη μιας εκθαμβωτικής νύχτας,
που περπάτησα στη μυθική πλατεία
του Αγίου Μάρκου,
μπρός εις το παλάτι των Δουκών
ακούοντας να σφυρηλατούν τις ώρες μία μία
τα χάλκινα ομοιώματα των δύο στρατιωτών.

πόσο πλάγι σου φαίνονται, μικρά και χωρίς βάθος
τα αισθήματα που μας κρατούν ακόμη εδώ στη γή
εφήμερoς η λύπη μας, αταίριαστο το πάθος
Ώ! αιώνια παράδοση του κάλους και πηγή!

Κώστας Καρυωτάκης Συλλογή Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων
περισσότερα